Op de stal worden ook altijd wel een paar paarden zadelmak gemaakt. Dat gaat volledig op  basis van  vertrouwen. Uitgangspunt is dat als een paard iets niet wil, het paard het gewoon niet begrijpt. Het zadelmak maken gebeurt dan ook stapje voor stapje. Het ene paard loopt met een maand vol vertrouwen door de bak met iemand op zijn rug, het andere paard heeft meer tijd nodig.

 

marjolein met don picasso

 

Ervaring leert dat het erg belangrijk is om het zadelmak maken met rust en vertrouwen te doen. Het is de basis voor een verder leven als rijpaard. Als het allereerste begin van een carriere als rijpaard, het zadelmak maken, verkeerd gebeurt, kan dit heel lang  doorwerken, en is misschien zelfs wel nooit meer helemaal te corrigeren . Vooral  bij een paard wat angstig geworden is, kan het heel veel tijd kosten om het paard weer vertrouwen te geven. Het allerbelangrijkste is bij een heel bang paard om de tijd te nemen, en echt pas aan een volgende stap te beginnen als het vorige goed bevestigd is. Bange paarden zijn bijna altijd paarden bij wie het allemaal te snel gegaan is, of ze hebben een vervelende ervaring gehad waardoor ze bang geworden zijn.

Aan het eind van de periode krijgen ruiter en paard een aantal lessen, om ze goed met elkaar vertrouwd te maken. Zeker in het begin  is het belangrijk om het paard goed te kennen, zodat je goed kunt reageren op alles wat het paard doet.

 

ivita met cadfael

De paarden horen, zo jong als ze soms zijn, goed aan de hulpen te zijn. Vanaf het eerste begin moet ze leren om op een kleine beenhulp naar voren te gaan.

Ook de gehoorzaamheid aan de teugelhulpen is erg belangrijk, hier wordt ook veel aandacht aan besteed.